Pilketur på Norsøen

Af: Jimmy Pajbjerg |
20/12/2004
Jakob går på Fiskeri- og Søfartsefterskolen, da han er lystfisker og gerne vil tage tiende klasse, og dyrke sin store interesse for fiskeri. Jakob har sendt os denne rapport fra en pilketur med skolens kutter.

“Skolen har en fiskekutter, der hedder Marconi. Den sejler en gang om ugen med elever ud mod de nærmeste stenrev som er en del af Jyske Rev. Længere mod nord kaldes det for Det Gule Rev. Vi kalder det “Guldknark” og “Sortmand”.

Jeg vil fortælle om en tur vi havde i november måned. Det var med skolens ældste elever.Vi skal være på havnen kl. 9.00, altså Thyborøn Havn, hvor skolen ligger. Det tager os 5 min. på cykel, og når vi er kommet ombord bliver vi lige tjekket for om redningsvesten sidder korrekt, og om påklædningen passer til vejret. Det vil sige, at hele efteråret har vi termodragter og søstøvler på. Marconi må have 12 elever med.
 


I dag er det mig der går med skipper ned i maskinrummet og starter “Molboen” op. Han kalder motoren en molbo, ikke fordi den er dum ligesom molboerne fra Mols i molbohistorierne, men fordi den er lavet i Grenå. Jeg synes den er vældig stor, 420 HK, og får lov til at starte den.
Når vi sejler er vi delt op i tre hold: Vagttjeneste, dækstjeneste og kabyshold. Vi kaster los og “molboen” brummer tilfreds. Vi sejler ud gennem Thyborøn Kanal i dejligt solskinsvejr og vinden er heldigvis ikke for kraftig, men alligevel kilder det lidt i maven af spænding og nogle gamle dønninger. Vi sejler ud mod de gode stenrev, som ligger 1-2 timers sejlads nordvest for Thyborøn. Anders og jeg skiftes til at styre.
Endelig når vi fiskepladsen, og det varer ikke længe inden alt det farvestrålende “isenkram “er smidt ud. Vi kan se på skippers krumpibe, at der er torsk på ekkoloddet. Den kører alttid rundt i hans mund, når torsken viser sig.
Det varer heller ikke længe inden de første torsk er hevet indenbords. Der kommer mange store fine torsk indenbords den næste tid, men jeg får også en stor kulmule.
Lyssej og langer bliver også hevet indenbords. Vi har det skønt. Det er en af de rigtig gode dage med mange fisk. Kurvene på dækket fyldes.
Det er ved at være middagstid så kabysholdet skal under dæk for at klargøre middagsmaden. Det er de dog ikke meget for midt i det gode fiskeri. Maden kommer op fra kabyssen, og alle får en portion varm mad, som vi sidder og spiser på dækket.
Der er nogle, der er så ivrige, at de fisker mens de spiser, og så er der et par stykker, der råber “Ulrik” udover lønningen. De er søsyge.


 


Da vi genoptager fiskeriet laver vi sjov med en ny elev. En holder hans fiskestang, mens skipper sender ham ned i motorrummet efter klude. Imens er vi et par stykker, der sørger for at binde en gryde for enden af hans snøre. Da han får sin fiskestang igen, tror han at han bare har en kæmpe fisk på krogen. Det er altså lidt sjovt at se hans hoved, da gryden dukker op.
Klokken er ved at være 14.00, så det er tid at styre hjemefter mod Thyborøn. På dækket renses fiskene af dæksholdet. De bliver hjulpet af Niels, som er gammel fisker, men nu har solgt sit skib. Han er altid med os, når vi er på havet.
Marconi nærmer sig havnen, og inden længe ligger vi atter ved kajen. Det har været en kanon dag med masser af fisk. 50 kilo går til køkkenet. 70 kilo går på auktionen, og vi pakker fisk i plastikposer til fryseren. Fisk vi tager med hjem, når vi skal på weekend.

Brovagten går ned og stopper motoren. Der lukkes og låses til skibet, og vi cykler tilbage til skolen efter en dejlig dag på havet, og vi glæder os allerede til næste tur”.