Opsamlingsrapporter for Fårup Sø

Af: Anders Pedersen |
19/02/2003

Her er der en fangstrapport fra en del af mine ture i det forgangne år fra Fårup sø.

4/7 var jeg taget af sted med Ronni for at slappe lidt af og få lidt sol på kroppen samtidig med lidt medefiskeri.
Vi tog ud til Fårup gård hvor der vi plantede bilen og vandrede ned til søen gennem skoven og til alt held havde vi den lille bådebro for os selv.
Efter at have rigget en stang til med prop og orm fandt vi spinnestangen frem og satte begge et 12 grams atom blink på. Da jeg havde taget 3 kast sagde Ronni til mig; Din klovn du har fat i min line (den med proppen). Gu har jeg da ej det kan da ikke lade sig gøre at jeg trækker den væk fra mig hvorefter han fik fat i stangen og gav tilslag med det samme. Efter et par minutters tovtrækkeri kunne jeg hjælpe ham med at lande en brasen på ca.2.5 kg(hans største til dato).

Da han tog sin spinnestang som han jo bare havde smidt da der var hug på medestangen var der bundbid og han gik ind på den anden bro for at rykke fra en anden vinkel Og ligeså stille fik han skidtet løsnet fra bunden. Efter tålmodigt at have halet skidtet ind fik han endelig bundbiddet at se -en kæmpe gren. Filtret ind i grenen på noget line sad der en død ål som jeg vil skyde på har vejet mindst 1.5 kg i levende live – men føj for den lede hvor den stank.

Efter virvaret hvor han jo havde mudret bunden op skulle man mene fiskene var skræmt langt væk – men nej på de efterfølgende par timer fik vi 6 brasener op til 1 5 kg 50-60 skaller op til kiloet samt 7 aborrer op til 600 gram og en lille gedde på 35-40 cm.

12/7 var jeg atter af sted Denne gang med Niels en gammel arbejdskammerat der ikke har en pind forstand på fiskeriet men dog er begyndt at prøve sig lidt frem.
Han fortalte at ham og hans svoger havde fanget 25-30 hornfisk på sildeforfang i Vejle havn men han syntes egentlig ikke de var ret store så måtte jeg le og fortælle ham at det jo nok var tobiser.
Vi tog ned til Fårup gård men denne gang stod der 3 knægte og efter at have set deres fangst på et par små skaller besluttede vi os for at vandre en 7-800 meter gennem krattet til en anden bro der ligger lidt længere oppe langs bredden.

Jeg hjalp ham med at rigge en stang til med flåd og orm og et lille stykke bly så han i det mindste kunne kaste lidt ud med hans nyindkøbte 7 fodsstang.
Agnen ramte fint vandet men der var vist for meget bly på linen til at flådet kunne holde sig oppe for den sank ligeså stille mod bunden. Så sagde jeg til ham at han skulle hale den ind igen for så kunne vi jo bare sætte et mindre splithagl på.

Idet han strammede linen op kunne jeg se at der faktisk var liv i den anden ende og gud hjælpe mig om der ikke gik en spejlblank søørred fri af vandet i samme øjeblik han sagde; “Jeg tror der er et eller andet mystisk ved det her”. Og efter en del panik hvor jeg måtte have fat i stangen fordi han havde skruet bremsen helt løs og bare stod og drejede som en gal på hjulet kunne vi i fælleskab nette en søørred på omkring kiloet.
Alt i alt fik vi 4 små skaller og en enkelt lille aborre på omkring 20 cm men Niels dag var gået over al forventning.

Jeg har kun været ude i båd en enkelt gang og det var ikke nogen succes da det kun gav et par små gedder på omkring den halve meter. Men vi snakkede med et par tyske turister der lå i sivene ud for put and take søen. De viste os et par gedder på den rigtige side af de 5 kilo taget på døde skaller.

Senere på året i oktober/november har vi dog taget et par gedder af en god størrelse ved Fårup gårds bådebro desværre måtte en 6 5 kilos lade livet da “den tavse dansker” blev ræd da han skulle afkroge den.
Generelt er søen blevet klarere de sidste par år og det skyldes at der er kommet vandremuslinger i store mængder. Men det er både godt og skidt for sigtbarheden i søen er blevet langt større men en biolog har udtalt at det er en tikkende bombe da den slags muslinger har det med at dø samtidig. Og det vil svare til at der blev hældt utrolig mange tons gylle ud i søen på en gang.

Knæk og bræk
Allan