El-fiskeri i Varde Å

Af: Brian Thomsen |
29/11/2005

 

Så kom dagen vi havde gået og ventet på siden fredningen – lige til det sidste blev der fanget godt med fisk i Varde å med den helt store laks på 120 cm. Vi skulle starte ved Sig fiskeri og el-fiskede hele Vesterbæk af og ind mod Varde by. Vi må sige det gik over alt forventning, for bare efter små 200 meter var karet i jollen fyldt op med fisk, og de måtte over i en anden båd. Vi nåede ikke langt så var den gal igen. Forstår ikke, men det er et lille kar vi havde med, men der var store fisk, og de fylder godt når de er over 1 meter! Der var mødt mange mennesker op, og pressen var også kommet, idet der gik rygter om de store laks der var kommet tilbage i Varde å. På et sted var der 6 store laks der blev slået med elektroden, så alt var kaos da vi skulle have dem ombord. Der nåde vi jo også at smutte et par store laks… Folk vil nok huske den fra isfuglesvinget som nok var 120 cm. lang!

Med optælling ved Karlsgårde kunne vi faktisk gøre det til den eneste tur vi måske ville få i år, da vi ikke manglede mange fisk. Vi skulle nå de 100 laks til DCV, og dagen sluttede vist ved 93 laks. Også store havørreder kom op – 2 store på godt 10 kilo kom om bord. Vi manglede også nogle havørreder til sidst så vi måtte ud søndag.

Her startede vi ved Nørreholm som er oven for Sig dambrug. Og her fik vi 4 store han laks, og da vi havde nået de 100 laks kom mange jo ud i åen igen for at føre slægten videre. De største hanlaks var på 99-100-105-105-105-105-108-114 cm og de største hun laks 92-93-94-98-99 cm. Ja, det var bare kanon, men gennemsnittet er mellem 6-7 kg så det tegner jo bare kanon. Vi er desværre i underskud med havørreder så den 3 december skal der el-fiskes i Ansager å.

Det her med Varde å og de store laks er kun en start, for der er jo planer om at Varde å får 36 nye sving tilbage igen, og med 70 % mere vand. Jeg kan oplyse at 54.000 kubikmeter jord bliver flyttet under denne proces. Når Varde å er tilbage igen som i gamle dage……… skal i bare se laks.