Endnu en waders ulykke

Af: Jimmy Pajbjerg |
20/04/2010

Så skete det desværre igen, igen… Endnu en lystfisker er druknet i søndags under fiskeri fra kysten ud for Naldmose Camping ved Fynshav på Als. Og sidste weekend omkom en 68-årig lystfisker ved kystfiskeri ved Borre Knob i Horsens Fjord. Formentlig er han væltet i sine waders og tyngden fra vandet i sine waders har trukket ham under.


 


Jeg talte i går med en af mine fiskekammerater om hændelserne, og vi var begge lidt forundrede over, at det rent faktisk kan lade sig gøre at få fyldt sine waders med så meget vand at man bliver trukket under. Jeg har selv prøvet at vælte i mine waders et par gange, og det har taget 3-4 sekunder at komme på ret køl igen, og der er maksimalt kommet 1 liter vand indenbords. Men måske skyldes det, at mine waders har været ret tætte omkring brystet, og at jeg har vadejakken uden på mine waders.


 


Men faktum er vel, at det rent faktisk kan lade sig gøre at vælte, og få sine waders fyldt med så meget vand at man ikke kan komme på ret køl, og dermed drukne. Og det må vi lystfiskere jo så forholde os til rent sikkerhedsmæssigt. Blandt andet ved at udvise ekstrem forsigtighed ved vadning – eventuelt brug af vadestok. Lade være med at vade for langt ud, og altid have en fiskekammerat med. Og så bruge redningsvest! Jeg har faktisk aldrig set en kystfisker iført redningsvest. Det må da være oplagt for producenterne at lave en vadejakke med indbygget redningsvest – ideen er hermed givet videre…


 


At det åbenbart kan lade sig gøre at få fyldt sine waders med vand hvis man vælter, gør vel også at man, som kystfisker, faktisk burde orientere sig om hvordan man i sådan en situation bør forholde sig. Er der en måde at kunne komme på ret køl igen? Er det muligt at få sine waders af i vandet? Jeg har i dag prøvet at google eventuelle kurser og lignende, men har desværre ikke kunnet finde nogen! Hvis du kender nogen eller finder nogen må du meget gerne sende mig en mail. Ellers var det måske en idé, for blandt andet foreningerne rundt omkring, at få stablet nogle retningslinier og eventuelle kurser på benene.