Hajfiske-konkurrence på Færøerne

Af: Jimmy Pajbjerg |
18/10/2006

Shark Atlantic 2006 – hajfiske konkurrence på Færøerne. Der er fiskeri, og så er der fiskeri. Fiskeri har i mange, mange år været eksistensgrundlaget på de små eksotiske øer i Nordatlanten, hvor små både med fiskekroge og trawlere med store net har fisket torsk, flyndere og anden fisk, der har givet en god pris. Men der har aldrig været den store sport i dette traditionelle livserhverv på Færøerne. Nu har imidlertid en ny måde at fiske på set dagens lys – foruden det mere traditionelle fiskeri.


Nu hedder det nemlig “Shark Atlantic 2006″ og foregår fra små, hurtiggående både med fiskestang, nylon med stålvire og krog for enden, og med alle moderne bekvemmeligheder ombord. Med “Shark Atlantic” menes specifikt den frygtindgydende sildehaj, der svømmer omkring mellem øerne – kun et stenkast fra land. Og hvor en god dag for nogle år siden var at komme hjem med en rimelig stor fangst i form af nogle hundrede pund torsk eller lignende, handler det ikke længere om, hvor mange penge du kan få for fisken. I dag er det selve kampen, det handler om, og kun æren der står på spil, når modstanderen normalt er 2-3 meter lang og sagtens kan veje mellem 100 og 200 kilo. Og så har modstanderen et tandsæt, der gør, at du ikke lige skal stikke hånden ind efter krogen.


En kun to år gammel turnering, der kort sagt handler om at fange den største sildehaj, har fået flere færøske lystfiskere til at prøve havfiskeri frem for fredeligt fluefiskeri ved de mange søer og elvemundinger på Færøerne.


Utrolig spændende
Indtil videre har turneringen været udelukkende med færøsk deltagelse, men udlandet og udlændinge er også så småt begyndt at få øjnene op for de fantastiske muligheder for stort set al slags havfiskeri på Færøerne.


Turneringsdirektør Magni Blástein er selvfølgelig selv blandt deltagerne og tidligere vinder. Til daglig driver han et bådfirma, der arrangerer både fisketure og sightseeing med både omkring øerne. 


Magni og flere af deltagerne i sidste års turnering er overhovedet ikke i tvivl om, hvilken fantastisk oplevelse det er at fiske sildehaj med fiskestang. – Der er virkelig ikke noget, der kan sammenlignes med det at have en to-meter lang haj på krogen. Det skal bare prøves.


De fleste af deltagerne er i forvejen lystfiskere og har stået mange dage og timer ved elvene og søerne og fisket laks, foruden at fiske på havet efter torsk og anden spisefisk. Men heller ikke det kan i virkeligheden sammenlignes med følelsen, når hajen første gang – efter timers kamp – bryder overfladen med sin rygfinne, som vi alle kender det fra uttalige Hollywoodfilm, eller når hajen med åbent gab ser på dig med sine kolde mørke øjne. Følelsen kan næsten ikke beskrives med ord.


Turneringen
Selve turneringen har kun eksisteret i to år. Det første år tog det nogen tid, før den første haj bed på. Deltagerne skulle først lige finde ud af, hvor hajen var, og hvordan man bedst fik den på krogen.


De problemer fik man løst til andet års turnering, hvor stort set alle deltagende havde heldet med sig.
I år drejer spørgsmålet og spændingen sig mest af alt om fangstvægten ved bådenes hjemkomst.


Fakta
Shark Atlantic 2006 – med fiskestang efter sildehaj, bliver skudt i gang  1. november 2006 og slutter 1. marts 2007
 
Reglerne er simple:
1: Der skal bruges fiskestang.
2: Deltagere kan fiske fra alle havne på Færøerne.
3: Billede af haj og fisker skal tages til dokumentation.
4: Vægten skal oplyses.
5: Den, der fanger den største haj, vinder turneringen og præmien på 25.000,- DKK
 
Deltager gebyr: DKK 500,-         


Registrering og mere info:      Magni Blástein tlf. (+298) 581 582, magniblastein@kallnet.fo