Lystfiskeri er ikke ufarligt

Af: Jimmy Pajbjerg |
09/06/2009

Lystfiskeri er ikke en ufarlig fornøjelse – det viser TrygFondens nye, nationale druknestatistik, som netop er blevet offentliggjort.


 


27 lystfiskere druknede i årene mellem 2001-2006. De 22 af dem druknede fra en båd. Det svarer til godt hver tredje af alle bådulykker i Danmark i perioden. Tallene viser også, at alkohol ofte er en uheldssvanger gæst på fisketuren, og at alt for få lystfiskere bruger redningsvest.


 


Kigger man bag statistikken, og ser på de mennesker, der mister livet til søs, tegner sig et typisk billede af en midaldrende eller ældre mand, der er taget alene ud på vandet, for eksempel for at sætte garn ud. Det betyder desværre, at han ofte først efterlyses mange timer efter, at drukneulykken har fundet sted.


 


Mange ulykker kunne være undgået, hvis lystfiskerne bar redningsvest og havde taget sig de rigtige forholdsregler – uanset om man fisker fra båd eller land.


 


– Hvis det overhovedet er muligt, råder vi til, at ingen fisker alene. Men ellers er redningsvesten den bedste beskyttelse – hvad enten man er rutineret lystfisker eller nybegynder. Iskoldt vand tager ikke hensyn til erfaring og alder, ligesom alkohol kan blive en særdeles farlig følgesvend, når man er på fisketur, siger René Højer, som er ansvarlig for TrygFondens nye druknestatistik og arbejde med sikkerhed på og ved vand.


 


Som lystfisker er det altid en god ide at vide, hvad man skal gøre, hvis uheldet er ude, og man falder i vandet. Fisker man i vaders er det særligt vigtigt, da det kan være livsfarligt at falde. Sammen med Dansk Svømmeunion driver TrygFonden www.respektforvand.dk, hvor lystfiskere kan finde flere råd om sikkerhed ved vand og bl.a. læse om selvredning.


 


Sammen med Søsportens Sikkerhedsråd står TrygFonden desuden bag www.sejlsikkert.dk, hvor sejlere og lystfiskere kan finde råd og vejledning og opdatere sig med den nyeste viden om sikkerhed til søs.


 


TrygFonden stiller også gratis redningskranse til rådighed på offentlige steder, hvor der er risiko for drukneulykker, bl.a. i havne. Der hænger i øjeblikket 2.450 af TrygFondens redningskranse rundt om i Danmark.


 


Nedenfor finder du de vigtigste fakta om fritidssejlere fra undersøgelsen og en opgørelse over drukneulykker blandt danskere, fordelt på sted, køn, aktivitet og alder.


 


Fakta om drukning ved fritidssejlads og lystfiskeri mellem 2001-2006:


 


·      63 personer druknede i forbindelse med fritidsaktiviteter i båd i denne periode – 94 procent var mænd.


·     Knap en tredjedel af bådulykkerne var forbundet med lystfiskeri.


·     Seks drukneulykker var forbundet med fritidsfiskeri fra land – alle mænd.


·     Aldersgruppen 45-64 år står for 56 procent af de druknede fritidssejlere.


·     Blandt de druknede fritidsfiskere fra land var alle mellem 35 og 74 år, og halvdelen af dem var i aldersgruppen 55-64 år.


·     Alkohol har spillet en rolle i knap hver femte drukneulykke (17 procent) blandt fritidssejlerne. Blandt alle drukneulykker er alkohol involveret i hvert tredje tilfælde.


·     I kun ti procent af ulykkerne blandt fritidssejlere fortæller dødsattesten, om afdøde bar redningsvest.


 


Drukneulykker blandt danskere i Danmark i perioden 2001-2006, opdelt på sted og køn


 


Mænd


Kvinder


I alt


%


Åbent hav/fjord


69


6


75


21%


Havn


91


8


99


28%22


12


34


10%


Kyst (herunder strand og fjord)


42


15


57


16%


Inden- og udendørs bassin


12


1


13


4%


Badekar


6


3


9


2%


Bro


2


0


2


1%