Prøv isfiskeriet

Af: Jimmy Pajbjerg |
08/01/2010

Det er ikke særlig ofte at vi i Danmark har mulighed for at dyrke fiskeri direkte fra isen, da vejrforholdene simpelthen ikke er til det. Men denne vinter giver os mulighed for at prøve dette super fiskeri, da de fleste søer efterhånden er tilfrosset og isen er tyk nok til at bære.


Det suverænt mest vigtige ved isfiskeri er sikkerheden. Isen skal være over 15 cm tyk for at det er sikkert at bevæge sig ud på søen. Bemærk at ved søer hvor der er gennemstrømning, altså strøm i vandet, bør isen være 20 cm tyk. Det gælder for eksempel ved ind- og udløb til søen hvor der skal udvises ekstra forsigtighed. I princippet bør man holde sig helt væk fra ind- og udløb, da isen her altid er tyndere. Du kan eventuelt kigge på kommunernes hjemmesider for at få informationer om hvornår der tillades færdsel på isen.


 


I særlig hårde vintre er der mulighed for at bedrive isfiskeri fra fjordene – dog skal du være opmærksom på at isen i saltvand er svagere end i ferskvand. Der er altid strøm under isen i fjordene, så pas ekstra meget på her. Det er også altid en god idé at måle istykkelsen efterhånden som man bevæger sig længere ud. Et godt råd er aldrig at fiske alene på isen, og sørg for at have issyle med. Er man så uheldig at falde igennem en våge, kan issylene bruges til at kravle op fra vågen.


 


De små søer uden nogen tilløb er dem der først fryser til og bliver sikre at færdes på. De større søer som f.eks. Furesøen skal man holde sig fra hvis man ikke kender søen. Den er lumsk og der er flere steder strøm i vandet, der gør at isen varierer meget i tykkelsen. Ifølge Preben Meyer, en af Danmarks mest erfarne isfiskere – hvis vi da i det hele taget har sådan nogle i Danmark – fisker mest på Esrum sø. Og fortæller at søen i dag endnu ikke er sikker at bevæge sig ud på. Men Preben mener at der skulle være gode muligheder efter weekenden.


 


En anden mulighed er at prøve isfiskeri fra de Put & Take søer, der giver mulighed for dette. Her burde isen være tjekket for færdsel og tilladelse givet, og samtidig er det de fleste steder muligt at låne eller leje isbor samt fiskegrej til isfiskeri.


 


Påklædningen kan simpelthen ikke være varm nok. Specielt varmt fodtøj og eventuelt med radiatorsål i støvlerne for at holde varmen. Medbring eventuelt en stol eller kælk at sidde på. Udstyret er et kapitel for sig, men som udgangspunkt skal du i sagens natur have lavet hul i isen – hvis der da ikke i forvejen er lavet et hul du kan bruge… Du kan bruge en økse eller motorsav, men et rigtigt isbor er klart at foretrække. Hullet skal have en diameter på mindst 13 cm. Hvis der fiskes efter større arter som ørred, sandart eller gedder skal hullet være større. En hulske kan være en god idé til at holde hullet fri for grødis.


 


Fiskestangen skal være kort og let. Brug helst monofil line (nylon line) i stedet for flettede liner. På de flettede liner kommer der hurtigt generende is på linen. Linen skal være over 0,25. Agnen kan være små pirke eller det kan være naturlig agn. Der benyttes almindelige små pirke der hænger lodret på linen og balancepirke der hænger vandret. Og der fiskes i sagens natur pirkefiskeri – lodret op og ned. Bemærk at alting foregår langsommere i det kolde vand, og ofte hugger fisken når agnen ligger helt stille. Når du har agnen i den valgte dybde foretages nogle gode tillokkende ryk, hvorefter der fiskes med meget små bevægelser.


 


Du bør ikke gå glip af denne vinters unikke mulighed for at prøve isfiskeri. Så knæk og bræk derude. Men husk nu – sikkerheden kommer i første række!