Pürsch fiskeri

Af: Henrik Saaby Nielsen |
29/04/2003

Fredag morgen klokken er 05,00, jeg stopper motoren og alt bliver stille. Jeg holder i en skov, knap 1 km fra kysten. Det første lys er på vej igennem trækronerne, jeg får mig en kop kaffe mens jeg rigger op. Aaah stilheden og duftene fra skoven er livets essens, Dyrene omkring mig har accepteret at jeg er i deres skov og begynder deres morgen sysler igen og langsomt begyndere fuglene deres morgen koncert, Fasan kokken fortæller med sin trampen i jorden at tøserne her er hans..


På vej gennem skoven render jeg ind i bukken, han skælder mig ud med en bjæffen, mens han med sin hvide rumpe hopper ind i skoven og forsvinder.


Vandet kommer til syne mellem træerne, vinden kommer hen over træerne og de første 30 m. af vandet ligger spejlblankt, afløst af små krappebølger.


Perfekt til pürsch fiskeri, jeg gik forsigtigt rundt på stranden, mens jeg lurede på vandet på jagt efter den mindste forkerte bevægelse i vandet.


DER, lige på kanten af spejlet og bølgerne var en ryg oppe, hurtigt og stadig forsigtigt sneg jeg mig ud i vandet og tættere på stedet. Knap 20 m. fra stedet gled jeg på en sten og var nær røget i vandet, desværre fik jeg støjet for meget og jeg så ikke den fisk mere.


 


Tilbage på stranden. Sidder på en sten og holder øje med vandet, nyder tobakken og en halv kop kaffe. Kors hvor er dette fiskeri lækkert..


Det er jo lige før man falder i søvn—Plask, ud af øjenkrogen så jeg til højre for mig en fisk slå med halen i overfladen. Hurtig nu…ned til vandkanten, af med lidt skydeline og ud med fluen.  2 hurtige træk i linen og BANG…der var bid..fisken røg ud af vandet og fes frem og tilbage foran mig… det var hurtigt overstået. 41 cm. Genudsat.


 


Tilbage på stranden, jeg luskede lidt længere hen af stranden, kiggede ud over vandet, ganske let, måske ikke og alligevel nok. Vandet gjorde forkert… jeg listede lidt nærmere vandet og stod nu lige i kanten…Jeg stod som forstenede og stirrede mod stedet.. var der noget eller?


Yes igen. Lidt længere ude end før..en lille bitte hvirvel røbede fisken kun 7-8 m. ude. Hurtigt røg fluen ud over vandet. 2 træk og BANG. (der er ikke meget der slår den følelse med har som når pürsch fiskeri virker) Fisken tog med det samme et udløb på 8-10 m. stoppede og kørte fra side til side. Langsomt, men sikkert kom fisken hjem..  56 cm og 2 kg.


 


Tilbage på stranden, udsigten var blevet bedre.. min blanke havørred lå i vandkanten og skinnede om kap med solen. Mere kaffe.


Vupti, 20 m. længere ned af stranden var en fiske ryg fri af vandet.


Jeg kom hurtigt derhen og ud røg fluen. Bang. Jeg havde igen flex på klingen..aaaah  den røg af…

Kort efter kom vinden og pürsch fiskeriet var overstået og med en ny oplevelse rigere vendte jeg næsen hjemad.