Resistente havlus i Norge

Af: Jimmy Pajbjerg |
12/12/2008

I Norge har man altid haft store problemer med lakselus, men trods dette har man kunnet gøre små foranstaltninger for at undgå de værste scenarier. Blandt andet afluser man sine opdrætsfisk ved hjælp af bad i kemiske midler samt tilførsel af kemiske midler i fiskenes foder. Men nu har man for første gang stødt på en resistent havlus på avlsanlægget i Vestlandet i nærheden af Austevoll. Aflusningsmidlet i fiskenes foder virker ikke. Alle nødvendige instanser er kaldt til krisemøde og man ser på situationen med stor alvor. 


 


Ved spredning kan hele Norges vilde laksebestand samt deres betydningsfulde opdrætsproduktion være i fare. Man gør derfor alt hvad der står i de norske myndigheders magt for at isolere problemet. Man har nu badet laksene i opdrætsanlægget i Vestlandet i kemiske bade, men det frygtes at lusen også er resistent over for dette. Desuden er denne aflusningsmetode ikke anvendelig i alle opdrætsanlæg, da det ikke er muligt med disse kemiske bade i de større anlæg. Det værste man frygter er, at den resistente havlus allerede har spredt sig videre fra opdrætsanlægget ved Austevoll. Det norske havforskningsinstitut er nu tilkaldt for at undersøge spredningsfaren.


 


Lakselus forekommer naturligt hos laks i saltvand. Der er ingen problemer med lakselus i ferskvand eller i vand med meget lavt saltindhold. Når laks kommer fra saltvand, og går op i de ferske elve dør lusene efterhånden. Man kan derfor se på laksen om det er en frisk opstegen fisk.