Spis bare fisk

Af: Dan Ingemann |
27/07/2003

Danskerne spiser typisk 100 gram fisk om ugen, men de burde spise to til tre gange så meget. Det anbefaler Fødevaredirektoratet i en ny rapport om danskernes fiskespiseri, “Helhedssyn på fisk og fiskevarer”, som netop er sendt i høring hos blandt andet industri- og forbrugerorganisationer.Fisk er en vigtig kilde til n-3 fedtsyrer, D-vitamin, jod og selen. Men man hører også ofte om, hvordan forureninger ophober sig i fisk. Fødevaredirektoratet har undersøgt, hvor galt det står til med de uønskede stoffer i fiskene og vejet det op mod fordelene.Hovedbudskabet er, at danskerne roligt kan spise løs af fisk, men at de skal spise varieret, både med hensyn til fiskeart, fiskestørrelse og tilberedning for at undgå eventuelle forureninger.Fordelene ved at spise fisk er blandt andet, at de virker forebyggende mod blodpropper i hjertet og slagtilfælde, ligesom det kan dæmpe sygdomme som psoriasis, kronisk leddegigt og kronisk tarmbetændelse, hvis man spiser fisk.For alle forbrugere gælder først og fremmest hovedreglen om, at fisk er sundt, men man bør variere forbruget af fisk. I røgede og grillede fisk er der et relativt stort indhold af PAH, som er kræftfremkaldende tjærestoffer. Kammuslinger kan indeholde meget cadmium. Store fede fisk specielt fra Østersøen og den Botniske bugt kan have højt indhold af dioxin. Når bare man spiser forskellige fiskearter, er der ingen sundhedsmæssige problemer. Det gælder også for gravide.Rapporten fastholder samtidig Fødevaredirektoratets eksisterende kostråd om, at gravide og ammende ikke bør spise hovedmåltider af store rovfisk, som kan have et højt indhold af kviksølv. Gravide frarådes desuden at spise levertran som kosttilskud på grund af det høje indhold af A-vitamin.Alle råd om spisning af fisk kan findes i sammenfatningen af rapporten “Helhedssyn på fisk og fiskevarer.”Kilde: FVM