Tid til Nytårstorsk

Af: Jimmy Pajbjerg |
17/12/2009

Så er det ved at være tid til at planlægge fiskeriet efter nytårstorsken, hvis man da vel at mærke vil spise torsk nytårsaften, og kan se fornøjelsen i at have fanget fisken selv…Fiskeriet efter torsk er som de fleste bekendt bedst i perioden fra december til marts, og i denne periode fanges langt de fleste torsk fra båd.


 


Her i starten af december måned er der stadig sild mellem torskene, eller er det torsk mellem sildene! De fleste fisker derfor med sildeforfang over pirken, og får dermed pæne sidegevinster i form af gode sildefangster. Skipperne på Elida bådene i Helsingør fortæller at lige nu fanges 80% af torskene (1-3 kilo) på sildekrogene! Mens du fisker sild er det et godt trick at hive sildene langsomt op af vandet, og dermed give torskene en bedre chance for at få fat i de sild du har på krogen…


 


Sidst i december, og frem til starten af marts koncentrerer de fleste turbåde, specielt dem der sejler i Øresund, sig om fangst af de store torsk der samler sig i buler. Her fiskes udelukkende efter torsk og uden sildeforfang. Enkelte turbåde vælger at fiske efter torsk ved drivfiskeri, og det er derfor altid en god idé at forhøre sig om hvilket fiskeri der praktiseres når du bestiller plads på turbådene.


 


En liste over turbåde finder du på forsiden af Sitet, hvor du vælger “Turbåde” i menubjælken øverst på forsiden. Beskrivelse af torsken med biologiske fakta, fiskemetoder, mindstemål med mere finder du under menupunktet “Fiskearter”.


 


De store torsk i Øresund har endnu ikke samlet sig i buler, og fiskeriet den forgangne uge har fortrinsvis bestået af torsk mellem 1-3 kilo, dog enkelte over 10 kilo. Og så naturligvis en del sild – de bedste dage 10-25 kilo sild pr. mand.


 


Husk varmt tøj hvis du skal ud med en turbåd. Det er mildt sagt temmelig koldt at stå stille på en båd i 4-7 timer uden meget bevægelse i ben og fødder. Og som vejret er lige nu med frostgrader og vind gælder det simpelthen om at være klædt rigtig varmt på for ikke at ødelægge fornøjelsen.