Udsat pighvar genfanget

Af: Jimmy Pajbjerg |
27/01/2016

For ni år siden blev der udsat små pighvarrer i Vejle Fjord. Fiskene var mærkede, og for nylig kom et af mærkerne tilbage til DTU Aqua med posten. Det gav anledning til lidt detektivarbejde.

Ved første øjekast vakte det mærke, som man på DTU Aqua modtog med posten for nogle dage siden, stor undren. Mærket havde siddet i en pighvar, og var blevet indsendt af Restaurant AOC, som ligger i København. Det var et såkaldt t-bar mærke- et mærke som typisk bliver brugt, når marine udsatte fisk skal kunne genkendes fra vilde fisk. Man undrede sig, fordi det var et gammelt mærke, så det dermed måtte stamme fra en gammel pighvar. Folkene der havde fået fisken ind på restauranten, havde heldigvis både vejet og målt fisken og havde også taget nogle fine billeder af den, inden den var blevet tilberedt.

Størrelsen på fisken afslørede at fisken var gammel, den vejede nemlig 5,98 kg, og var 680 mm lang og 550 mm bred. Det er som udgangspunkt ikke en usædvanlig stor pighvar, da de er registret væsentligt større, men så store individer findes sjældent i de indre danske farvande, hvor denne fisk var fanget.  Pighvarren blev fanget i begyndelsen af september 2015, af en garnbåd, og landet på Langø Havn på Lolland. 

Lidt detektivarbejde viste, at fisken var blevet udsat ved Munkebjerg i Vejle fjord d. 2. oktober 2006. Den blev altså fanget 9 år efter at den var udsat.

“Det er meget sjældent, at DTU Aqua modtager fiskemærker der har siddet så længe i fisk. Men at fisken her har klaret sig så godt som den har, er et eksempel på, at udsatte fisk kan overleve og vokse som deres vilde artsfælder. Vi sætter stor pris på at folk der finder mærker i fisk indsender dem til os – hvert enkelt mærke er brugbar viden for os,” fortæller Mads Christoffersen fiskeplejekonsulent på DTU Aqua. Der er i Danmark registret pighvar op til ca. 15 kg.

Souschef på Restaurant AOC Jeppe Christiansen kunne i øvrigt fortælle, at pighvarren blev bagt i enebærbusk, og pakket ind i saltet spæk, hvorefter den blev serveret med en creme af pighvarrerogn og enebærsalt. 

Kilde: DTU, Aqua